brahmaklub
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
-Fajtaleírás

Brahma

 

Származás:A hazája India Assam tartományában valószínűleg a Brahmaputra folyó mellett lelhető, amelyről a nevét kapta. Az első világos Brahma 1852-ben érkezett Angliába. 1853-ban érkeznek a sötét színű Brahmák Amerikából Angliába. Az első Brahmák Németországba a 19. század ötvenes éveiben érkeznek Geisse amerikai konzulon keresztül Philadelphiából Nürnbergbe.

Tojáshozam:Első évben 140db, második évben 100db.
Tojáshéjszín: sárgásbarna, sárgásvörös.
Tenyész tojás legkevesebb 53g tömegű.

Fejforma:Kicsi, széles, erősen domború, a szem fölött előugró széles boltozatban, jól és jelentősen a nyakszirtben végződve.

Csőr:Rövid, erős, sárga, azonban gyakran sötét színű a kezdete és a csúcsa (kék és fekete).

Szemek:Mélyen fekvő, jelentősen előreugró narancsvörös és szem barna.

Taréj: Borsótaréj, kicsi, szilárdan felülő, háromsoros és koronák nélkül, nincs kifejlődve.
Hiba:
Különböző a borsótaréjtól

Fülcimpa: Hosszúkás, finom szövetű és vörös.
Hiba:
fehér fülcimpa.

Áll lebeny:Kicsi, jól kerekített és finom szövetű, mint egy degeszre evett állati pocak.

Arc:Kevésbé vagy egyáltalán nincs tollazata, vörös színű.

Nyak: Közepesen hosszú a fej hátsó részétől a törzsig kissé ívelt és tollal gazdagon borított, kissé hátraszegve tartja.

Begy és mellrész: Széles, telt és kerek.
Hiba:
keskeny mell.

Törzsrész: Széles, mély, rejtett, vízszintesen tartja.
Hiba:
nem megfelelő nagyság.

Has(mell alsó rész): Széles és telt, gazdagon borítva tollal.

Hát: A nagyon széles és jól gömbölyített váll folytatásaként, tollal gazdagon borított nyeregrész következik, amely enyhén lejt, a felső sarló felső íve képezi a legmagasabb pontot, amely egy kiszélesedett farok csúcsa is egyben, valamint a hát-farok törés mentesen ívelt vonal legmagasabb része.

Szárnyak:Rövidek, azonban erősek.

Farok:Rövid, valamivel hosszabb a Cochin farkánál, jól kialakult sarlók záródnak egymásra.

Combok: Közepesnél hosszabb, teljesen borítva tollal, egész finom pehelyszerű zászlókkal.

Lábak: A középső és külső oldalsó rész lábtollazattal erősen fedett, erős csontozatú telt sárga lábak, jó tollazattal. A színek a fő színekkel függnek össze.
Hiba:
Rövid lábak és hiányzó lábtollazat.

Egyéb tulajdonságok: A tyúk alacsonyabb állású a kakasnál, rövidebb nyakkal és mélyebben hordott mellel, amely jobban kinyomott és zártabb, a tollrészletek a nyergen a comb mögött jobban kidomborodik, mint a kakasnál, a hát-farok vonalának a legmagasabb része itt a vezértoll, azonban Chochin- far nélkül.
Hiba:
Chochin far.

A fajtajelleg követelményei:

Mindenek előtt a bagyságra sé a masszívságra ügyelni kell. A testalkat terebélyességet, széles mellet és kinyomott hasat igényel. Az előretartott állás és a feszes tekintet egy nagyon életerős állatról tanuskodik. A korai keltetés követelmény.

Tömeg: Kakas: 3,5-5 kg

             Tojó: 3-4,5 kg

Tenyésztojás minimális súlya: 53g

Tenyésztojás színe. sárgásbarna, vörösessárga

Gyűrűméret: kakas: 27 - tojó: 24

Színváltozatok:

 

Fehér-fekete columbia (Világos)

KAKAS ÉS A TOJÓ: Rajzolataik csaknem teljesen megegyeznek.A fej tiszta, fehér színű, a nyak függőtollazata mélyfekete, zöld csillogású szársávozással és fehér szegélyezéssel. A hát tollazata fekete csepp rajzolatot mutat. A tojó nyeregtollazata mindig fehér. A kakas farkát fekete tollak fedik, zöld csillogással. A tojó farok tollazata szintén fekete. Lábtollak fehérek, fekete rajzolattal a gatya részén. A többi toll fehér.

Hiba:Sárga szín megjelenése a tollazatban, valamint minden fekete a nem erre kijelölt területen. A kormánytollakban megjelenő fehér szín.

 

Sárga-fekete columbia

KAKAS ÉS A TOJÓ: majdnem egyező rajzolattal rendelkezik mind a két nem. A fej tiszta sárga színű. A nyak tollazata széles, zöld tónusú, mélyfekete tollgerinc menti sávozással, sárga szegélyezéssel. A hát tollazatának rajzolata fekete csepp rajzolatú. A kakas nyeregtollazata vonalszerű, fekete hosszanti sávozású. Ellenben a tojóé mindig sárga színű. A kakas faroktollazata  zöldesen csillogó fekete színű. A tojó faroktollazata fekete zöld csillogással, a kis takaró tollazat sárgával szegélyezett. Lábakat sárga, fekete rajzolatú tollak fedik a csűdig. A többi tollazat sárga. Aljtollak szürke színűek.

Hiba:Ha a takarószín világos vagy vöröses. A fekete szín megjelenése bárhol, ahol az nem engedélyezett. Nyaki tollazat eltört, és a barna szárnydelta.

Ezüstszínű szalagozott

 

KAKAS: Ezüstfehér színű a fej, nyak és a nyereg függőtollazata. Tollszár sávozás fekete, amely a toll felső részétől a tollszár mentén mindkét oldalon fehérrel áttört. Szintén fekete a nyak, mell, has, combok, és a lábtollazat fehér szegélyezéssel. Ezüstfehér fedőtollazat a háton, vállon, szárnyakon. A nagy szárnytakaró tollak feketék, fehér szegélyezéssel. A farok zöldesen csillogó fekete, engedélyezett a fehér szegély. Aljtollazat szürke.

Hiba:A tollazatban fellelhető sárga, barna szín. Elmosódott szegélyezettség a mellen, a hason, a combokon.

TOJÓ: Fej ezüstfehér. Nyaki tollazat az ezüstfehértől az ezüstszürkéig változik. A combok - és a lábtollazat tiszta rajzolatú. A karevezők belső zászlói, és a kézevezők fekete színűek. Aljtollazat szürke.

Hiba:Az egyszerű, eltolt sávozás. Barna vagy fehér tónus az aljtollazatban.

Fogolyszínű szalagozott

KAKAS: A nyak, nyereg tollazata aranyszínű, a fej viszont aranybarna. A függőtollazata jellemző a fekete tollszár menti sávozás, amelynek a toll gerincét követve mindkét oldalon arany színű törése van. Szintén fekete színű a mell, a has, combok tollazata vékony barnás szegélyezéssel. A hátat, vállakat, szárnyakat aranybarnás toll borítja. A nyagyobb szárnytakaró tollak feketék, a barna szegélyezés engedélyezett. A karevezők belső zászlói feketék, a külsők barnák, a szárnydelta kötött. A farok zöldesen csillogó, a barna karima engedélyezett. Alsó tollazata szürke.

TOJÓ: Aranyszínű tollazat a fejen, nyakon, többrészes fekete rajzolattal, széles aranyszínű ékszerszegélyezéssel. A test tollazata arany-barna színű. A combok, lábak világos rajzolatúak. A farok fekete, ellenben az aljszín szürke.

Hiba:Hiányzó tollszár menti sávozás a függőtollazatban. A tojón jelentkező hiba az egyszerű eltolt sávozás a nyaki tollazatban, valamint az elmosódott rajzolatok. Hátrány mindkét nemnél a nagyon világos, vagy túl vöröses alapszín.

 

Fekete

Tollazata mélyfekete, zöldesen csillogó. Nem látható fehér aljtollazat a kakasnál megkövetelt. A csőrszín a sárgától a szürkéig változik. Tojónál engedélyezett a zöldes színfuttatás.

Hiba:Matt színek bárhol a testen, és a vörös tollazat. A függő tollazatban megjelenő fehér szín.

 

Kék

KAKAS: Farok kék színű, szegélyezés nélküli. A fej, függő tollazat, szárny sötétkék. Lábszín sárga. Az aljtollazatban kevés fehér szín engedélyezett.

TOJÓ: A testet borító tollazat kék színű, a fej és a nyak tollai sötétebbek a többinél. A csőrszín sárga a szaru közepéig. A lábszín sárga.

Hiba:A farok tollazatában megjelenő kormos, tarka kék szín, főleg a fiatal kakasonál a jellemző, valamint a barna nyaki tollazat.

 
Klubtagok Linkjei
 
MGKSZ Fajtaklubok
 
Külföldi Fajtaklubok
 
Számláló
Indulás: 2011-04-18
 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!